חבות מעבידים - כל מה שחובה לדעת

ביטוח לאומי | נזקי גוף | נזקי רכוש

חבות מעבידים - כל מה שחובה לדעת

ביטוח לאומי | נזקי גוף | נזקי רכוש

נפצעת במהלך העבודה? אובחנת כסובל ממחלה מתמשכת כגון CTS (תסמונת התעלה הקרפלית) בידייך כתוצאה מעבודתך? חלה ירידה בשמיעה שלך עקב עבודה עם מכשור רועש? אם התשובה לשאלות אלו היא ׳כן׳ אז, כנראה שמגיע לך פיצוי מכוח פוליסת  ״חבות מעבידים״ שמבטחת את המעסיק. אז מיהי ומהי פוליסת “חבות מעבידים” ומתי ניתן לתבוע אותה? מייד נגלה לכם.

היינו מצפים שהנחת היסוד של כל מעביד בכל תחום שבעולם היא שמירה והקפדה על נהלי עבודה ותנאי בטיחות מינימליים של עובדיו במקום העבודה. המעביד אמור לעשות כל שניתן על מנת לשמור על בטיחות וביטחון עובדיו כדי שלא יגרם להם נזק בעת ביצוע העבודה. אבל, במידה והמעביד התרשל וכשל בשמירה על בטיחות עובדיו הוא רוכש פוליסת “חבות מעבידים” – פוליסת ביטוח שהמעסיק מבטח את העסק ומטרתה לשמור ולהגן על המעביד מתביעות של עובדים בשל רשלנות וסיכונים היכולים לקרות במקום העבודה או בזמן העבודה ובדרך אליה וממנה. פוליסה זו מכסה אותו בשל כל נזק שנגרם לעובד ומפצה את העובד בעקבות תאונת העבודה שנגרמה לו כתוצאה מרשלנותו של המעסיק. אבל ציפיות ומעשים לחוד ובמציאות של ימינו רשלנות המעסיקים וכמות תאונות העבודה רק הולכת וגדלה ולכן כדאי שתכירו את הביוגרפיה של “חבות מעבידים” כדי שתחסכו זמן וסבל ותקבלו את הפיצויים שמגיעים לכם.

מי את פוליסת “חבות מעבידים”?

פוליסת “חבות מעבידים” היא למעשה פוליסת ביטוח המגנה על המעבידים במקרה של תביעת עובדים בשל רשלנות, תאונת עבודה, פציעה או מחלה ומעניקה כיסוי ביטוחי של הוצאות משפטיות ומימון כספי הפיצויים שנפסקו לטובת העובדים במסגרת פשרה או ע”י בית המשפט. מדובר בתאונת עבודה שקרתה במקום העבודה או בזמן העבודה או במקרים בהם התגלתה מחלה כלשהי שהתפתחה כתוצאה ישירה מתנאי העסקתו של העובד. מצד אחד, מדובר בפוליסת ביטוח שמבטחת את המעסיק ומטרתה לכסות אותו מכל תביעה עתידית עקב רשלנותו, מצד שני, הפוליסה שומרת על העובדים מפני סיכונים שיכולים להיגרם להם במקום עבודתם או בזמן עבודתם כתוצאה מרשלנות המעסיק ולהעניק להם פיצוי כספי בגין נזקיהם.

מהם התנאים הבסיסיים ל’חבות מעביד’? 

פוליסת “חבות המעבידים” חלה בשלושה תנאים מרכזיים שחשוב להכיר מבעוד מועד;  יחסי עובד מעביד – פוליסת “חבות מעבידים” חלה רק בתנאי שמתקיימים בין העובד לבין המעסיק יחסי עובד/מעביד בעת התאונה.

תאונה בזמן עבודה – יש להוכיח כי התאונה קרתה תוך כדי ביצוע העבודה עבור המעביד.

רשלנות המעביד – יש להוכיח כי התאונה נובעת באופן ישיר או עקיף מרשלנות המעביד, האם המעסיק יכל היה למנוע את התרחשות התאונה? דוגמא טובה לכך היא המצב העגום המתקיים באתרי בנייה רבים בארץ בהם עובדים רבים אינם מצוידים למשל בקסדות ונעלי עבודה ראויות ולעתים העובדים באתר מטפסים על סולם מקרטע או ללא רתמות בטיחות ואכן פועלי בניין רבים נפצעים ואף מתים. זה מקרה קלאסי של רשלנות המעביד שיכל למנוע את התאונה מראש ע”י פיקוח ושמירה על כללי הבטיחות הבסיסיים הקיימים בעבודה באתרי בנייה וע״י העברת קורסי בטיחות לעובדים כדי לוודא שהעבודה נעשית על הצד הבטוח ביותר.

פוליסת “חבות מעבידים” את מה ומי היא מכסה?

פוליסת “חבות מעבידים” באה כביטוח משלים לביטוח לאומי, ולא במקומו, ככזו היא מכסה את כל ההוצאות המשפטיות והפיצויים שנקבעו בבית המשפט – את עלות ההגנה המשפטית של העובד שתובע את מעבידו בגין תאונות עבודה או מחלות מקצוע, מחלה שהעובד חלה בה בעקבות ובמהלך עבודתו כשכיר. מחלת מקצוע – מחלה תחשב כמחלת מקצוע במקרים בהם המחלה נגרמה לעובד באופן ישיר בשל עבודתו כמו למשל חשיפה לחומרים מסוכנים, סביבה רועשת או תנאי עבודה שפגעו בבריאותו, מחלות כמו: סרטן העור, ליקויי שמיעה, שחפת, מחלות פרקים, מחלות עצבים, הרעלות וכו.

בשורה תחתונה, פוליסת “חבות מעבידים” מכסה את כל הנזק הגופני שנגרם לעובד כתוצאה מרשלנות המעסיק ותאונת העבודה שפקדה אותו בזמן עבודתו. כך למשל עובד שבמסגרת עבודתו עבד עם מכונות רועשות במיוחד והמעסיק שלו לא הקפיד על שימוש באטמי אוזניים ובדיקות שמיעה תקופתיות של עובדיו, רשאי להגיש תביעה כנגד המעסיק שלו בגין רשלנות שגרמה להחמרה בשמיעה שלו. בכל מקרה בו התקיימה  תאונת עבודה כתוצאה מרשלנותו של המעביד ואי שמירה על נהלי הבטיחות המינימליים הנדרשים עומדת לעובד עילת תביעה כנגד המעסיק מכוח פוליסת “חבות המעבידים” לתאונת העבודה שהתרחשה.

בטיחות מול רשלנות ועל חובותיו של המעסיק

מעסיקים בכל התחומים חייבים לדאוג לתנאי העסקה בטוחים, סביבת עבודה בטוחה, מכשור תקין, עליהם לשמור על העובדים שלהם ע”י הכשרות והדרכות בטיחות כדי שהעובדים ילמדו כיצד לעשות עבודתם בדרך הבטוחה ביותר ולפעול על פי הוראות הבטיחות הקבועות בחוק. בנוסף, המעסיק חייב לספק לעובדים את המידע והציוד הנדרש לעבודתם ולהעניק להם הגנה מינימלית בסביבת העבודה מפני המכשור הקיים במקום, כלים רועשים וכלי עבודה מסוכנים. במקרים בהם הוא נהג ברשלנות ולא סיפק לעובדיו את מיטב ההגנה הוא יהיה האחראי הישיר על תאונת העבודה של העובד ויחויב לשלם לו פיצויים. תאונת עבודה מוגדרת בחוק ביטוח לאומי כתאונה שאירעה לעובד בזמן ותך כדי ביצוע עבודתו, במקום העבודה או לחילופין בדרך אליה וממנה לביתו.

המקרה הקלאסי של פוליסת “חבות מעבידים”

קיימים כיום שני מקרים קלאסיים של תביעות בהתאם לפוליסת ״חבות מעבידים״ שאתם פשוט חייבים להכיר כדי לדעת האם אתם יכולים לתבוע פוליסה זו או לאו:
פגיעה בשמיעה ותסמונת ה- CTS שהינה תסמונת התעלה הקרפלית.

פגיעה בשמיעה – ירידה והתדרדרות בשמיעה עד כדי אובדן שמיעה או הופעת טינטון היא אחד המקרים הנפוצים ביותר לתביעת פיצויים מקרים של עבודה עם מכונות ומכשור שהדציבלים שלו גבוהים, מקרים בהם עובדים בחלל סגור ונטול אקוסטיקה כמו למשל מוסך או התעשייה האווירית שם עובדים עם חלקי מטוסים בחלל סגור ועמוס ברעש. בעבודות הכוללות סביבה רועשת עם למעלה מ-85 דציבלים, דהיינו כמות רעש הפוגעת בשמיעה, המעסיק מחויב לעשות בדיקות רעש תקופתיות כדי לוודא שכמות הדציבלים בחלל לא חורגת מהנורמה ואף לשלוח את העובדים לבדיקת שמיעה תקופתית. וכמובן גם לספק לעובדים אטמי אוזניים או אוזניות המותאמות לסוג העבודה של העובד על מנת ששמיעתו לא תיפגע.

תסמונת ה- CTS ((Carpal tunnel syndrome  או בשמה האחר תסמונת התעלה הקרפלית היא אחת המחלות הנפוצות ביותר הפוגעת בשורש כף היד ומופיעה בשכיחות גבוהה אצל עובדים המבצעים עבודתם ע״י שימוש חוזר בשורש כף היד, כמו למשל  עובדי הייטק, אמנים, מנהלי חשבונות ועובדי מפעל המבצעים את עיקר עבודתם עם כפות הידיים. מדובר בתעלה הנמצאת בשורש כף היד ועוברים בה תשעת הגידים האחראים על תנועת כיפוף האצבעות, בנוסף עובר בה העצב המדיאני שאחראי על התחושה בכף היד, על תנועתיות האגודל ושרירי האצבעות. במצב בו הגידים מתעבים ולוחצים על העצב המדיאני מתרחשת תסמונת התעלה הקרפלית הפוגעת במפרק כף היד ובעצבים המובילים ממפרק כף היד לכף היד עצמה וגורמת לכאב ותחושה של נימול וזרמים ביד. במקרים הקיצוניים יותר עובד הסובל מתסמונת זו יתקשה לעבוד עם הידיים, לתפקד ולהחזיק דברים בידיו. מניסיון בטיפול בהמון מקרים שכאלה, אנו עדים למצב בו יש חוסר מודעות לציבור בנושא – ולכן חשוב להתייעץ ולבדוק האם המקרה שלכם נגרם כתוצאה מרשלנות המעסיק ואז תעמוד לכם עילת תביעה מכוח פוליסת “חבות המעבידים” של המעסיק.

אז במידה וחלילה נפגעתם ונפצעתם במהלך עבודתכם חשוב להתייעץ עם עורך דין לבירור נסיבות הפגיעה והתרשלות המעסיק. במידה ואכן, יתברר שהמעסיק התרשל תהיו זכאים לפיצוי כספי נכבד עקב הפגיעה.

 

מעוניינים בייעוץ משפטי ללא עלות?

מלאו את הפרטים ונדאג לחזור אליכם בהקדם

    מעוניינים בייעוץ משפטי ללא עלות?
    close slider

      מלאו את הפרטים ונדאג לחזור אליכם בהקדם