כל מה שצריך לדעת על תביעות של טביעות
ביטוח לאומי | נזקי גוף
כל מה שצריך לדעת על תביעות של טביעות
טביעות בים או בבריכה כבר הפכו מזמן למכת מדינה של ממש כשמתחילת עונת הרחצה הנוכחית טבעו למוות לפחות 27 בני אדם, 8 מהם בסוף חודש יולי. מדובר בסטטיסטיקה מטרידה ביותר במיוחד לאור העובדה שכולם אוהבים לבלות במים בחום הכבד של החופש הגדול וחופשת החגים – הים התיכון, ים סוף, ים המלח, כינרת, נחלים, בבריכה ציבורית או פרטית והעיקר, מים. אז את מי צריך לתבוע במקרה של טביעה ואיך עושים זאת?
מתחילת עונת הרחצה הנוכחית שהחלה בחודש מרץ ועד לסוף חודש יולי נקבע מותם של 22 בני אדם שטבעו למוות בחופי רחצה, בבריכות ובמקורות מים שונים בארץ, 135 אנשים טבעו ופונו במצבים שונים לבתי החולים בארץ, חלקם עברו החייאה. הנתונים האלה מטרידים ביותר במיוחד לאור העובדה שכל אחד מאתנו עשוי להיכנס לסטטיסטיקה הזו ולכן יש מספר נתונים חשובים שכדאי להכיר רגע לפני הטביעה הבאה.
פיצויים עקב טביעה בבריכה
מקרי טביעה רבים מתרחשים לצערנו בבריכות בארץ – בריכה ציבורית, בריכה פרטית או בריכות בצימר, במלון או בווילה פרטית וגורמים לפגיעות פיזיות ברמות שונות ואף למוות. בחלק מהמקרים הטביעה נגרמה כתוצאה מרשלנות המקום ובחלקם מרשלנות הנפגע ובני משפחתו.
את מי תובעים?
בעיקרון מפעיל הבריכה הוא האחראי הישיר על טביעות בבריכה! ולכן, על מנת להגיש תביעת נזיקין בגין טביעה בבריכה שגרמה לנזקי גוף, יש לבדוק האם מפעיל הבריכה פעל בהתאם לתקנות הסדרת מקומות רחצה – בטיחות בבריכות שחייה משנת 2004. מדובר בסדרת תקנות שנועדו לקבוע את סידורי הבטיחות שחובה ליישם בבריכות השחייה ואת בעלי התפקידים שיש להציב בהן כדי לשמור על ביטחונם של הרוחצים בבריכה, תקנות שכדאי לכם להכיר רגע לפני הכניסה למים. יש לציין כי תקנות אלו חלות על כל סוגי הבריכות הקיימות – פרטיות וציבוריות כאחד ובכל מקום – צימר, מלון, בית פרטי.
- נקודות הצלה – בכל בריכת שחייה חייבות להיות נקודות הצלה הכוללות סוכת מציל המותקנת באופן שיאפשר גישה מידית לבריכה ותצפית נוחה ויעילה על שטח הבריכה.
- מצילים – בבריכה גדולה חייבים להיות לפחות שני מצילים כשאחד מהם הוא מציל אחראי העונד תג מיוחד המעיד על תפקידו. הוא זה שמונע ממתרחצים שאינם יודעים לשחות מלהיכנס למים העמוקים, הוא חייב לתצפת ולהיות נוכח בנקודת ההצלה.
- ציוד הצלה – בכל בריכה חייב להיות ציוד לעזרה ראשונה וציוד הצלה הכולל שני גלגלי הצלה, מוט באורך 5 מטרים עם לולאה בקצה ורמקול.
- גידור וסימון – סימון עומק המים ודפנות הבריכה, שילוט ברור המתריע מפני ׳מים עמוקים׳, הוראות הנוגעות למקפצת המים וכמובן גידור הבריכה בגובה של 2 מטרים לפחות.
מתי ניתן לתבוע תביעת נזיקי גוף בגין טביעה?
בבריכת שחייה האחריות על הטביעה מוטלת על בעלי הבריכה וחברות הביטוח שלהם. בהתאם לחוק, במידה ומפעיל הבריכה הפר אחת או יותר מתקנות הבטיחות שפורטו כאן וקיים קשר סיבתי בין הפרת התקנה בבריכה לטביעה עצמה, קיימת עילה להגשת תביעת נזיקין כנגד מפעיל הבריכה. כאשר מדובר בטביעה בבריכה שהסתיימה בפגיעה פיזית ניתן להגיש תביעה בגין נזקי גוף, הפסדי שכר, הוצאות רפואיות עזרת צד ג׳, הוצאות ניידות, כאב ונכות כזו או אחרת, כשמדובר בטביעה שהסתיימה במוות ניתן להגיש תביעה בגין אובדן ההשתכרות הפוטנציאלי של המנוח עד ליציאתו לפנסיה ופיצוי על אובדן חייו, הוצאות קבורה וכו’.
אז מה עושים?
- דו״ח רפואי – מיד לאחר קבלת עזרה ראשונה יש לציין את הנסיבות שהובילו לפגיעה ולפרט בדו״ח הרפואי את שלבי התפתחות האירוע.
- רישום פרטים – יש לבצע רישום מדויק של האירוע לרבות מיקום, שעה, תאריך ואת כל הגורמים והמחדלים שהובילו לטביעה.
- דו״ח מפעיל – יש לדווח למפעיל הבריכה על הטביעה, לברר את חברת הביטוח שלו ובמקביל להפעיל את פוליסת הביטוח שלך.
- תיעוד – יש לאסוף ראיות ולתעד את מקום הטביעה והנזק הגופני, לרשום את הפרטים המדויקים של עדי הראיה ותפקידם ולנסות לגבות מהם הצהרה בכתב או מצולמת על נסיבות האירוע.
- מומחה בטיחות – כדאי לצרף את חוות הדעת של מומחה בטיחות שיפרט את רשלנות מפעיל הבריכה שהובילו לטביעה עצמה.
מאילו בריכות שווה לכם להימנע?
מאחר ומרבית הבריכות הפרטיות והבריכות בצימר אינן עומדות בתקנות בטיחות הבריכה משנת 2004 יש מקרים שפשוט כדאי לכם לוותר מראש על הרחצה בבריכה. בבית פרטי הרי אין מציל ולא ציוד המלה ועזרה ראשונה ולבטח שעומק המים אינו מסומן והרי לא באמת תרצו למצוא עצמכם בסיטואציה בה אתם תובעים את החבר הטוב שלכם בגלל טביעה בבריכה, נכון? ואותו כנ״ל לגבי בריכה בצימר, דאגו שפעוטות וילדים שאינם יודעים לשחות יישארו תחת ההשגחה שלכם ומנעו מראש את הגישה שלהם למים.
פיצויים בעקבות טביעה בים
הרחצה בים טומנת בחובה סכנות רבות ובמיוחד בתקופת הקיץ שדווקא היא העונה המסוכנת ביותר לרחצה בגלל זרמים חזקים במיוחד העשויים למשוך את המתרחצים פנימה לתך הים. ולראייה, בעונת הרחצה האחרונה של 2020 היו 32 מקרי טביעה למוות – 88% מהם בחופים שאין בהם שרותי הצלה ומעבר לשעות הפעילות, 91% טבעו הים התיכון, 9% בכנרת והשנה כבר היו טביעות גם בים המלח ובים סוף.
את מי תובעים?
בחופים מוכרזים קיימים מספר גורמים רשמיים שאמורים לקחת את האחריות על הטביעה ולשלם פיצויים למשפחתו של הטובע כאשר לעתים ניתן לתבוע כמה גופים במקביל ולכרוך אותם באותו כתב תביעה;
- מדריכים/מפעיל קייטנה – במקרה של טביעה בים במסגרת פעילות של קייטנה האחריות על הטביעה תיפול על המדריכים ומפעיל הקייטנה שהיו אמורים להשגיח על הילדים השוהים בים והתרשלו בתפקידם.
- מצילים – תפקידם של המצילים הוא להבטיח את שלומם של המתרחצים בחופי הרחצה המוכרזים, מתפקידם להשגיח על ציבור הרוחצים, להתריע מפני סחף או גורמי סיכון אחרים בים ולהגיש עזרה ראשונה וחילוץ במקרה הצורך. לכן, במקרה של רחצה בחוף מוכרז, במסגרת פרטית, האחריות על הטביעה תיפול על המצילים ומפעיליהם שהתרשלו בעבודתם ולא מנעו את מקרה הטביעה.
- רשות המקומית – כל חופי הרחצה מוכרזים בארץ שייכים לרשויות המקומיות והן האחראיות על חופי הרחצה המצויים בשטח השיפוט שלהן, ולכן במידה והרשות המקומית לא דאגה לאכיפת סדרי הבטיחות בחוף היא תהיה הנתבעת הראשית.
ע״פ חוק הסדרת מקומות רחצה, חופים מוכרזים מחויבים בשרותי הצלה האחראים על בטיחות המתרחצים, עליהן לדאוג למצילים מוסמכים בעלי תעודת מציל מטעם משרד הכלכלה, סוכת מציל מאובזרת בציוד הצלה, החייאה, תחנת הצלה המצוידת באופנועי ים או אמצעי שיט אחר שיסיע המקרה של טביעה, לשילוט מתאים בעניין גבולותיו של החוף המותר לרחצה, שילוט על אזורי סכנה בים, גידור וסימון החוף המוכרז, הסרת מפגעים לסוגיהם מחוץ למים והיא גם מחויבת להתריע את ציבור הרוחצים מפני רחיצה בחופים שאינם מוכרזים או לאחר שעות פעילות המצילים.
טביעה בחוף לא מוכרז
חלק ניכר מאסונות הטביעה מתרחשים בחופים שאינם מוכרזים – חופים ללא שרותי הצלה האסורים לרחצה, למרות זאת, גם במקרה של טביעה בחוף לא מוכרז יכולה להיות עילת תביעה כנגד הרשות המקומית. מדובר במקרים בהם הרשות ידעה שהציבור מגיע לחוף לא מוכרז ולא פעלה כדי למנוע זאת, מקרים בהם השילוט ׳רחצה אסורה׳ לא היה מספיק ברור או בלוי וכל סיטואציה בה הייתה בחוף סכנה או מפגע העשוי לסכן את הציבור והרשות המקומית לא פעלה כדי למנוע אותו.
מהן העילות לתביעה בים?
במקרה של טביעה בים שגרמה לפציעה תוכלו לתבוע תביעת נזיקין עקב נזקי הגוף שנגרמו לכם ולקבל פיצוי עבור הפסדי שכר, הוצאות רפואיות, הוצאות עבור עזרה וסיעוד ועגמת נפש. כאשר מדובר במקרה של טביעה שהסתיימה חלילה במוות משפחת הנפטר תוכל לקבל פיצוי בעבור אבדן השתכרות פוטנציאלי של הנפטר עד יציאתו לגמלאות, הוצאות קבורה ופיצוי על אובדן חייו. רגע לפני התביעה כדאי שתכירו את הסיבות בגינן תוכלו לתבוע את הרשות המקומית וגורמים נוספים בעקבות מקרה הטביעה ולקבל את הפיצוי המגיע לכם.
- העדר שילוט המסביר ומזהיר מפני סכנות כאלה ואחרות הקיימות בחוף ובים
- העדר סימון וגידור של אזורי הסכנה בים כמו דגלים, מצופים וכו׳.
- העדר הרחקת מתרחצים מהחוף המסוכן ע״י פקחים ואמצעי כריזה.
- אי ציות לשעות הפתיחה/סגירה של שירותי ההצלה בחוף
- העדר שרותי הצלה וחירום זמינים, תקינים ומספקים בחוף.
איך תמנעו את הטביעה הבאה?
תזכרו שטביעה יכולה להיות סיפור של כמה שניות שישנה את חייכם לנצח. לכן, בסיכומו של דבר כדאי ואפשרי להימנע מהטביעה הבאה, מרחצה בחוף ים מוכרז ובשעות הרחצה המותרות כשיש מצילים ועד להשגחה קפדנית על ילדכם כשהם במים, העיקר שתדעו מראש שיש גוף אחראי המפעיל את המקום ומצויד בשירותי הצלה וציוד עזרה ראשונה. ולא פחות חשוב, לפני שאתם מגיעים למקור מים כזה או אחר חשוב להכיר מראש את הסכנות והמפגעים השונים הקיימים במקום – כמו למשל בריכה לא מגודרת בצימר שלכם, כדי שתוכלו להתמודד מולם. בכל מקרה, במידה והתרחשה טביעה חשוב לפנות לעו״ד לענייני נזיקין שיסייע לכם בכל הליך הגשת התביעה מול הגורמים השונים ובקבלת הפיצוי שמגיע לכם עבור נזקי הגוף וטראומת הטביעה שחוויתם.
מאמרים נוספים
מעוניינים בייעוץ משפטי ללא עלות?
מלאו את הפרטים ונדאג לחזור אליכם בהקדם